U slučaju nesreće nazovite 112!

TELEFONSKI BROJEVI

  • Stanica: 091/721-0003
  • Pročelnik: 091/721-0204

VREMENSKA PROGNOZA

STANICE HGSS

HGSS stanica Ogulin

HGSS – stanica Ogulin djeluje kao samostalna udruga, a osnovana je 16. ožujka 1964. godine, kada je komisija GSS–a Hrvatske imenovala Matiju Mlinca za pročelnika stanice Ogulin.

Stjecajem okolnosti u Ogulin dolazi raditi doktor Radovan Šignjar te on, kao član GSS-a stanice Zagreb, preuzima od Matije Mlinca, funkciju pročelnika stanice Ogulin. Godine 1965. doktor Šignjar odlazi iz Ogulina, a budući da je Ivica Ceranić u međuvremenu položio za spašavatelja, on preuzima dužnost pročelnika stanice i obnaša je do 1980. godine. Poslje njega na mjesto pročelnika dolazi Ivica Blašković, sve do 1990.

Zatim na mjesto pročelnika dolaze: Dragan Špehar, Zlatko Boban, Mladen Porubić, Brunoslav Grdić, da bi danas tu funkciju obnašao Vedran Tešić, a na mjestu tajnika je Davor Košutić.

Danas stanica broji 38 članova, od toga 18 spašavatelja koji su obučeni za izvođenje složenih akcija spašavanja. Ostali članovi su u statusu pripravnika i suradnika što znači da su savladali dio tehnika spašavanja i uz vođenje od strane spašavatelja mogu sudjelovati u akcijama spašavanja. U svojoj povijesti stanica i njeni članovi odradili su preko 1000 akcija spašavanja. Samo u 2009.godini članovi stanice sudjelovali su u 138 akcija spašavanja na području cijele Republike Hrvatske. Osim akcija spašavanja, stanica sudjeluje u osiguranju skijališta Bjelolasica, skijaške utrke "Snow Queen Trophy", Nacionalnog parka Paklenica, raznih pustolovnih utrka, raznih manifestacija u prirodi te brine o sigurnosti alpinista i penjača u stijenama Kleka.

Uz sve navedeno, članovi stanice organiziraju i uspone na mnoge svjetske vrhove: Grossglockner, Mont Blanc, Mont Blanc du Tacul, Materhorn, Kilimanjaro, Aconcaqua. 2008. godine sudjeluju u ekspediciji na Himalaju (Annapurna II ), te na penjačkoj ekspediciji u visokim stijenama u Africi koju organizira Sporski penjački klub Ogulin i HGSS – stanica Ogulin.

Članovi stanice Ogulin se kontinuirano osposobljavaju i usavršavaju na raznim vježbama, seminarima, tečajevima i simpozijima. Sve nabrojeno iziskuje sate i sate privatnog vremena koje naši članovi stavljaju na raspolaganje za dobrobit zajednice.
Sve dosadašnje akcije i zadaće su polučile pozitivne rezultate zahvaljujući i dobroj suradnji s jedinicama lokalne uprave, Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, s vatrogascima, policijom, sponzorima te članovima drugih stanica HGSS i krovnom organizaciji HGSS-a.

Stanica je za svoj rad dobila niz nagrada i priznanja. Izdvajamo Plaketu Ministarstva unutarnjih poslova (za akciju spašavanja unesrećenog policajca na Kleku u zimskim uvjetima), plaketu Zajednica športskih udruga grada Ogulina, Županisko priznjanje za rad u 2007. godini i još mnoge druge. Mnoštvo priznanja daje veliki poticaj i izraz je zahvalnosti i poštovanja za sve što ćemo još činiti sljedećih godina

Detaljnije o povijesti stanice i dosadašnjim aktivnostima možete pogledati u Biltenu izdanom povodom 40. godišnjice osnutka stanice (26MB, .pdf dokument).